onsdag 5 november 2008

Snabbhet, spänst och styrka.

Efter ett antal veckor med diverse hinderbanor på schemat så tränade vi igår på ovannämnda egenskaper. Det blev en massa trampande i trapporna, korta snabba ryck och sedan bar det av med övningar för att träna upp styrkan. Jag har nämnt det förut och jag nämner det igen, att vara stark i magen och ryggen är A och O! Vi tränade dessa muskler lite extra igår kväll! Kroppen är till för att användas och då mår den som bäst. Om vi är riktigt ärliga med oss själva och tänker efter hur många timmar per dag är jag fysiskt aktiv? Då menar jag inte att vi skall vara ombytta för träning och utöva någon typ av sport, nej bara vanligt aktiv. Jag är tyvärr inget gott exempel själv på att vara fysiskt aktiv, jag sitter gärna framför TV apparaten och glor istället för att ta mig en kvällspromenix. Jag inser självklart att jag inte tillhör soffpotatisarnas division 1 men jag önskar att det kommer att infinna sig mera vardags motion i mitt liv!

Att träna barn som nästan är helt utan kontakt med sina mage och ryggmuskler är lite knepigt Alla övningar vi gör involverar dessa muskelgrupper och då behöver man inte vara speciellt bright för att förstå hur det blir med kvaliteten på träningen. Om kroppen inte håller ihop på mitten är det svårt att genomföra tex en armhävning om så den utförs på knä.

Nu vill jag snarast påpeka att i vår klubb så har vi under många år jobbat med just detta och därför tycker jag att vi är på god väg att utbilda våra barn hur man får kontakt med rätt muskel vid rätt tillfälle! Det jag vill ha sagt är att om vi går med tron att det räcker med en eller två träningstillfällen per vecka så är vi nog uppe i det blå! Åter igen får vi rannsaka oss själva och fundera på vardagsmotionen, hur är det med den egentligen? Är våra barn ute i skogen och kryper och klättrar i träden eller är det datorn och TV programmen som hägrar. Jag kan bara svara för mig själv och då inser jag att Ester naturligtvis inte är i skogen och klättrar i träden. Nej, det är mycket bekvämare för mig som mamma att tillåta henne att kolla in Hanna Montana än att traska iväg ut i mörkret och vara aktiv med mitt barn.

Annat var det förr, som vi gärna vill påminna oss själva med hela tiden. Då lekte vi minsann utomhus utan varken mamma eller leksaker. Varför gör inte mitt eget barn på samma sätt som jag gjorde när jag var liten. Många ursäkter finnes i detta ämne, men en sak som jag direkt tänker på är alla dessa galningar som går lös ute i vårt avlånga land. Skall denna rädsla begränsa mig så oerhört när det gäller att släppa ut ett barn, ja det verkar så just nu. Vidare så är det helt uppenbart att jag med flera har hamnat i bekvämlighets zonen. Det är enkelt att tillåta det mindre fysiska livet just för tillfället, men jag är övertygad om att vi biter oss i svansen! Det är inte bara de fysiska fördelarna man vinner med ett liv i kroppens naturliga rörelsemönster utan det vi lätt glömmer bort är de psykiska fördelarna! Hjärnan mår superbra av att kroppen är aktiv plus att vi tränar oss att det inte är farligt att det tar emot och går lite tungt!

Nej nu får det räcka med mina tankar runt detta, jag låter nästan som Skipper;)

Skule´s träningsläger närmar sig med stormsteg! Vi åker alltså iväg på vårt årliga läger v. 50 till Tärnaby-Hemavan. Det kommer inom snar framtid upplysningar angående detta läger på hemsidan!

Hetsen att komma på snö först av alla är påtaglig även detta år. Jag hörde igår att en klubb vars läger har blivit framskjutet två veckor, kommer direkt att starta med käpp åkning. Jag liknar det med att börja spela fotbollsmatch utan att sprungit en meter, men alla är vi olika. Det är roligt att åka skidor men inte till vilket pris som helst Alla har vi åkt på nu sprutad snö som ej är bra pistad och det är inte roligt. Är det viktigare att åka i november än i maj? Glömmer kroppen allt den lär sig i maj eller kan denna månad vara ett alternativ till träning? Hur som helst så längtar vi alla efter den vita företeelsen som gör vårt liv så mycket roligare att leva!!


Ha det bra!

Lisa

Inga kommentarer: